Szefowa kuchni w tym tygodniu poleca...

Jadłospis 

08.09  - 12.09.2025

Tydzień: 08.09- 12.09.2025

background image

Poniedziałek

Śniadanie:   kakao, herbata owocowa/woda, pieczywo mieszane pszenne/orkiszowe/żytnie z masłem i polędwicą drobiową, mix warzyw
Drugie śniadanie:  arbuz
Obiad:  zupa krem z białych warzyw, makaron pełnoziarnisty z bazyliowym pesto i filetem z piersi kurczaka, słupki marchwi/papryki do gryzienia, kompot owocowy
Podwieczorek:  kajzerka z masłem i serkiem śmietankowym, pomidorki cherry, herbata/woda
background image

Wtorek

Śniadanie:   kasza manna na mleku, herbata owocowa/woda, pieczywo mieszane pszenne/orkiszowe/żytnie z masłem i kiełbasą podsuszaną, mix warzyw
Drugie śniadanie:  śliwka
Obiad:   rosół z makaronem, ziemniaki, pieczone udziki, sałatka z ogórka zielonego z sosem jogurtowym, kompot owocowy
Podwieczorek:  bułka musli z masłem i dżemem truskawkowym niskosłodzonym, jabłko, mleko/herbata/woda
background image

Środa

Śniadanie:  płatki ryżowe na mleku, herbata owocowa/woda, pieczywo mieszane pszenne/orkiszowe/żytnie z masłem i serem żółtym, mix warzyw
Drugie śniadanie:  jabłko
Obiad:  żurek, ziemniaczane pieczone kuleczki, grillowana kiełbaska z warzywami, słupki kalarepy/papryki do gryzienia, kompot owocowy
Podwieczorek:  bułka grahamka z masłem i pastą curry, ogórek małosolny, herbata/woda
background image

Czwartek

Śniadanie:  kawa mleczna, herbata owocowa/woda, stół rozmaitości: pieczywo mieszane pszenne/orkiszowe/żytnie z masłem, mix wędlin/ser żółty, mix warzyw
Drugie śniadanie:  morele
Obiad:  zupa ogórkowa z koperkiem, chili con carne z ryżem i filetem z piersi indyka i duszonymi warzywami, kompot owocowy
Podwieczorek: biszkopty podłużne, shake jogurtowo-owocowy herbata/woda
background image

Piątek

Śniadanie:  płatki kukurydziane na mleku, herbata owocowa/woda, pieczywo mieszane pszenne/orkiszowe/żytnie z masłem i pieczenią drobiowa, mix warzyw
Drugie śniadanie:  nektarynka
Obiad: zupa koperkowa, ziemniaki, pieczony filet z Dorsza w panierce, surówka z kapusty kiszonej i marchwi, kompot owocowy
Podwieczorek:  zapiekane płatki ryżowe z domowym sokiem malinowym, herbata/woda

Alergeny

Zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady Nr 1169/2011 w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności, które ze szczególnym uwzględnieniem alergenów, muszą być łatwo dostępne tak aby odbiorca miał świadomość, że w odniesieniu do danej żywności występują kwestie związane z alergiami i nietolerancją pokarmową. W związku z powyższym przy jadłospisie będzie można znaleźć spis alergenów, a przy każdym daniu numer alergenu jaki zawiera to danie.
Numery alergenów występujących w posiłkach:
1. Zboża zawierające gluten
2. Skorupiaki
3. Jaja i produkty pochodne
4. Ryby i produkty pochodne
5. Orzeszki ziemne ( arachidowe ), orzechy z drzew orzechowych
6. Soja i produkty pochodne
7. Mleko i produkty pochodne
8. Seler i produkty pochodne
9. Gorczyca i produkty pochodne
10. Nasiona sezamu i produkty pochodne
11. Dwutlenek siarki