Szefowa kuchni w tym tygodniu poleca...

Jadłospis 

15.12 - 19.12.2025

Tydzień: 15.12- 19.12.2025

background image

Poniedziałek

Śniadanie:  kakao, herbata owocowa(niesłodzona)/woda, pieczywo mieszane pszenne/orkiszowe/żytnie z masłem i pastą rybną z pomidorami, mix warzyw
Drugie śniadanie:  mix owoców
Obiad:  zupa hiszpanka, makaron pełnoziarnisty z sosem neapolitańskim i filetem z piersi kurczaka, kolorowa fasolka szparagowa gotowana na parze, kompot owocowy (niesłodzony) 
Podwieczorek:  jogurt naturalny z granolą owocową, herbata (niesłodzona)/woda
background image

Wtorek

Śniadanie:   płatki owsiane na mleku, herbata owocowa (niesłodzona)/woda, pieczywo mieszane pszenne/orkiszowe/żytnie z masłem, twarożek z rzodkiewką i szczypiorkiem, mix warzyw
Drugie śniadanie: mix owoców
Obiad:  kapuśniak, kasza jęczmienna, pieczona porcja mięsa w sosie własnym, purée buraczane, kompot wieloowocowy(niesłodzony)
Podwieczorek:  bułka grahamka z masłem i kabanosem drobiowym, pomidorki cherry, mandarynka, herbata/woda 
background image

Środa

Śniadanie: kasza manna na mleku, herbata owocowa(niesłodzona)/woda, pieczywo mieszane pszenne/orkiszowe/żytnie z masłem, pasta jajeczna ze szczypiorkiem, mix warzyw
Drugie śniadanie: mix owoców
Obiad:   rosół z makaronem, ziemniaki, pieczony kotlet mielony, marchew z zielonym groszkiem gotowana na parze, kompot owocowy (niesłodzony)
Podwieczorek: budyń śmietankowy, ciasteczka owsiane z żurawiną, jabłko, herbata (niesłodzona)/woda
background image

Czwartek

Śniadanie:  kawa mleczna, herbata owocowa(niesłodzona)/woda, stół rozmaitości: pieczywo mieszane pszenne/orkiszowe/żytnie z masłem, wędlina/ser żółty, mix warzyw
Drugie śniadanie:  mix owoców
Obiad: zupa szczawiowa z jajkiem, ryż, pieczone filety z Miruny, surówka z kapusty pekińskiej z sosem koperkowym, kompot owocowy(niesłodzony) 
Podwieczorek: bułka wieloziarnista z masłem i pastą curry, ogórek kiszony, herbata (niesłodzona)/woda
background image

Piątek

Śniadanie:  płatki ryżowe na mleku, herbata owocowa (niesłodzona)/woda, pieczywo mieszane pszenne/orkiszowe/żytnie z masłem i schabem pieczonym w ziołach, mix warzyw
Drugie śniadanie:  mix owoców
Obiad: krem brokułowy z grzankami, ravioli ze szpinakiem i ricottą, surówka z marchwi i jabłka, kompot owocowy(niesłodzony)
Podwieczorek:  kajzerka z masłem i dżemem truskawkowym niskosłodzonym, banan, herbata (niesłodzona)/woda

Alergeny

Zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady Nr 1169/2011 w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności, które ze szczególnym uwzględnieniem alergenów, muszą być łatwo dostępne tak aby odbiorca miał świadomość, że w odniesieniu do danej żywności występują kwestie związane z alergiami i nietolerancją pokarmową. W związku z powyższym przy jadłospisie będzie można znaleźć spis alergenów, a przy każdym daniu numer alergenu jaki zawiera to danie.
Numery alergenów występujących w posiłkach:
1. Zboża zawierające gluten
2. Skorupiaki
3. Jaja i produkty pochodne
4. Ryby i produkty pochodne
5. Orzeszki ziemne ( arachidowe ), orzechy z drzew orzechowych
6. Soja i produkty pochodne
7. Mleko i produkty pochodne
8. Seler i produkty pochodne
9. Gorczyca i produkty pochodne
10. Nasiona sezamu i produkty pochodne
11. Dwutlenek siarki